Warszawa: Totalbud oddaje do użytku Lirę Park na Ochocie

Stołeczna spółka generalnego wykonawstwa Totalbud SA po uzyskaniu wszystkich dokumentów odbiorczych przekazała do użytku inwestorowi budynek mieszkalny przy ulicy Lirowej 26 w Warszawie. Obiekt stanął na ponad 300 kolumnach CMC ze względu na grunt stanowiący pozostałość po Jeziorze Żoliborskim z okresu międzylodowcowego.

Budynek w dzielnicy Ochota oferuje 72 mieszkania w układach funkcjonalnych M2 (25 mieszkań), M3 (34 mieszkania) i M4 (13 mieszkań). Powierzchnia zabudowy wyniosła 1587 mkw. Projektantem budynku jest Biuro Projektów Kazimierski i Ryba, a jego deweloperem Yuniversal Development. Obiekt stanął u zbiegu ulic Lirowej i Włodarzewskiej.

Projekt budynku opisuje architekt Anna Miszczyńska: „Lira Park charakteryzuje się nowoczesną architekturą. Jest to widoczne zarówno w formie i wyglądzie, jak również w układach mieszkań. Nowoczesne materiały nadają ponadczasowy wygląd elewacjom oraz pozwalają oszczędzać energię. Rozświetlone mieszkania mają duże balkony albo zielone tarasy na dachach, a widok na Park Szczęśliwicki zapewnia wrażenie spokoju. Główną część elewacji zaprojektowaliśmy jako stonowaną w jasnych kolorach bieli i szarości”. Lira Park ma konstrukcję słupowo-płytową tak bardzo preferowaną przez współczesnych nabywców mieszkań ze względu na dużą elastyczność konfiguracyjną układów funkcjonalnych. Komentuje inżynier budowy z ramienia Totalbudu Paulina Woźna: „Wraz z inwestorem wykazaliśmy całkowite zrozumienie i życzliwość wobec wielu nabywców lokali w Lirze Park i zmieniliśmy układy funkcjonalne w 28 mieszkaniach, przy czym skala zmian była od niewielkiej po radykalną. Budynek jest bardzo atrakcyjny poprzez duże urozmaicenie bryły architektonicznej. Sprzyjało to inwencji twórczej nabywców mieszkań. Tak na przykład na I piętrze pięć mieszkań ma częściowo zielone tarasy. Trzy inne mieszkania mają tarasy jeszcze większe, a zatem dające kolejne możliwości ich atrakcyjnego wykorzystania. Z kolei w lokalu na III piętrze jest największy z tarasów w tym obiekcie – ma ponad 90 mkw. Łącznie należy ocenić, iż oddaliśmy do użytku bardzo ciekawy obiekt, nietuzinkowy architektonicznie i niełatwy u zarania ze względu na trudny grunt”.

Klienci obiektu skorzystają także na porozumieniu Totalbudu i inwestora w kwestii korzystnych dla lokatorów zmian bazowego projektu. W myśl tego wszystkie balkony i tarasy jako podłoże otrzymały deski tarasowe w miejsce wcześniej planowanych płytek. Trwałość i użytkowanie tych ostatnich jest zawsze problematyczna, podczas gdy deski tarasowe zachowują swoją estetykę i trwałość praktycznie w sposób nieograniczony, a ich sprzątanie jest także dużo łatwiejsze. „Estetyki obiektu dopełnia elewacja części parterowej wyłożona spiekami kwarcowymi, które zostały zastosowane również jako okładziny ścienne w holach wejściowych. Pomimo szarej kolorystyki okładzin hole zachowują przestrzeń dzięki zastosowaniu jasnych płytek na podłodze, dużych luster oraz podświetlanych portali windowych” – podsumowuje Paulina Woźna.